De poble a ciutat

El ràpid creixement de població ha transformat la societat orpesina. En poc de temps s’ha creat un institut d’educació secundària i un segon col·legi. La població infantil és un reflexe de l’Orpesa actual. A l’IES Torre del Rei han arribat a conviure estudiants de 25 nacionalitats distintes.

L’adaptació de tots els nouvinguts ha suposat certes dificultats per al professorat ja que són moltes les cultures que conviuen en un mateix centre escolar. Els principals obstacles són l’idioma i els hàbits de cada cultura. Gent europea (principalment de l’est), africana, americana i, en menor mesura, asiàtica han de comunicar-se en espanyol i en valencià i en una mateixa aula amb la resta d’alumnes.

Què Orpesa compte amb dos escoles i un institut és reflexe de com ha canviat el poble en pocs anys. El perfil de ciutadà ha passat a ser distint, però amb moltes característiques en comú. Treballadors de moltes professions distintes amb el nexe d’una formació escasa i l’objectiu d’un sou a final de mes. La seua vida gira en torn al treball i això repercut en crear una societat real i cohesionada. Aquest problema s’escenifica d’una forma molt clara amb “El Síndrome d’Orpesa”.

El cas del IES Torre del Rei és una bona mostra del què és Orpesa avui en dia. Nacionalitats, costums, llengües i religions distintes vivint en una mateixa ciutat i compartint un mateix poble.

Deixa un comentari